수다공작소
세계 최고식당, 덴마크 코펜하겐의 레스토랑 노마(Noma) 본문
영국의 레스토랑 매거진(http://www.theworlds50best.com/)이 전 세계 비평가와 언론인 및 음식 전문가 800여명을 대상으로 매년 실시하는 국제 투표에서 30대의 레네 레드제피 요리장이 이끄는 노마(www.noma.dk)가 지난 4년간 1위를 고수해온 스페인의 유명한 '엘 불리'(El Bulli)를 제치고 1위를 차지했다.
한국음식 세계화의 첩경
한국음식의 세계화는 먼 곳에 있는 것 같지 않다. 이런 공신력과 지명도 있는 단체에서 좋은 평을 받는다면 그것만으로도 한식에 세계인의 이목이 쏠리지 않을까?
한국의 음식도 이제는 국제 품평회나 브랜딩 과정을 통해 세계에 널리 알려질 수 있는 발판을 마련해야 할 것이다. 중국음식, 일본음식과 더불어 고유의 우리 음식이 세계인의 뇌리에 각인되기를 바란다.
In the kitchen of his Copenhagen restaurant Noma, chef Rene Redzepi (R) and one of his cooks prepare the evenings' meal. Danish restaurant Noma - voted best in the world by the panel of more than 800 international critics, journalists and food experts -- serves up Nordic specialities in a converted 18th century shipping warehouse.
To me, this must be one of the most perfect places on earth.
Beautiful surroundings, relaxed, friendly, warm service, food otherworldly.
I really felt I could die happy, after my afternoon hours spent here.
All this, from the heart, without exaggeration.
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